junio 18 2016

Gran Canaria Big Band JAZZETHNIC

Fecha: 24/06/2016

La Gran Canaria Big Band, dins de la seua gira 20 aniversari, presenta Jazzethnic. Un projecte basat en les arrels musicals de l’arxipèleg canari, que posseïx un ric patrimoni folklòric ple de diferents ritmes ètnics que, fusionats amb el jazz per mitjà d’excel·lents arranjaments per a Big Band, fan que sorgisca Jazzethnic.

El folklore canari és el fruit de la mescla entre la música d’arrel aborigen, la influència i cultura peninsular, incloent-hi també els lusos arribats amb la conquista i colonització de les illes, i la posterior aportació de la música caribenya portada pels emigrants canaris al seu retorn. El ric i variat folklore musical de Canàries s’origina en eixa primera barreja de cultures, a la que caldrà afegir, posteriorment, les influències generades pels comerciants genovesos, jueus, flamencs i britànics, a més del flux humà entre Canàries i Amèrica.

D’esta manera Jazzethnic arreplega arranjaments de ritmes com el sorondongo, l’arrorró, l’endecha, el tajaraste,….A més es presenten composicions i arreglaments d’autors i músics canaris que nodrixen  este projecte d’una essència jazzística originada en el folklore canari que es trasllada al so poderós d’una big band.

“Una de les més importants Big Bands d’Espanya” – Summit Records Magazin (USA)

“La Gran Canaria Big Band és la primera d’Espanya a editar en un segell del bressol del jazz, Estats Units” – Creativa Canària

La Gran Canaria Big Band complix enguany el seu 20 aniversari. Des de l’any 1997 està en actiu esta banda degana de Canàries.

La Gran Canaria Big Band part de la iniciativa de diferents músics de l’àmbit del jazz en Gran Canària (1997), agrupant-se els més destacats en esta disciplina.

Es comença a treballar en el repertori estàndard de Big Band i es desenvolupen diversos concerts que van partint de diferents sales i festivals de l’arxipèleg canari.

Prompte arribaria una excel·lent oportunitat que oferix el Festival Internacional de Jazz de Canàries en 1999, actuant en este i compartint escenari amb l’excel·lent cantant Carmen Lundy i arreplegant un rotund èxit.

Posteriorment l’agrupació realitza una gira per les illes patrocinada per La Caixa de Canàries actuant en quatre d’elles.

Una de les activitats d’esta formació a destacar en els seus primers anys és la realització, junt amb el cantant Cornelius Lund, d’un programa per a la televisió pública noruega. L’esmentat programa aconseguix elevats índexs d’audiència pel que la Gran Canaria Big Band es dóna a conéixer per primera vegada a nivell internacional. A partir d’ací és requerida assíduament per a gravar en televisions nacionals i internacionals.

Cal destacar el sonor èxit arreplegat en quatre de les últimes edicions del Festival de Jazz de Canàries , amb gran acceptació entre el públic i la premsa, i amb grans elogis del mateix Robben Ford i de la gran Rosa Pasos amb la qual van compartir escenari.

També ha tingut presència en el Spañjazz, Festival de jazz espanyol organitzat per la Fundació Auditori Alfredo Kraus, juntament amb la cantant catalana Laura Simó en l’Auditori de Barcelona i en La Noche en Blanco de Madrid.

La Gran Canaria Big Band va ser el grup estrela en el concert que clausurava l’I Festival de Jazz de Telde, al maig de 2007, amb un sonor èxit de crítica i públic.

El grup té actualment tres treballs discogràfics en el mercat. El primer titulat Gran Canaria Big Band (2007),  és un homenatge a la trajectòria del grup i als seus fidels seguidors. Treball que va ser presentat en diverses ciutats espanyoles com Barcelona (L’Auditori)i Las Palmas de Gran Canaria ( Cicca i Auditori de Teror). El segon disc que és una remasterizació del primer amb alguns temes nous, titulat Gran Canaria Big Band Straight Ahead (2011) editat pel segell nord-americà Summit Rècords. El tercer disc és una gravació en directe del macro projecte “Gran Canaria Big Band reinterpreta  José Antonio Ramos”, treball que plasma la música d’este malaguanyat artista en format i so Big Band.

Cal destacar els últims espectacles duts a terme amb el Teatre Pérez Galdós i la residència de la banda en l’emblemàtic Teatre Cuyás de Las Palmas de G.C., on vénen actuant com a banda resident des de l’any 2008. Han compartit escenari junt amb la Gran Canaria Big Band artistes invitats de la talla de Laura Simó, Beatriz Alonso, Carme Canela, Perico Sambeat, Bob Sands, Jamie Davis, Deborah Carter, Francisco Blanco Latino, Pedro Ruy Blas, Soledad Giménez, Thais Morell, David Pastor,…. entre altres.

Enguany, 2017, la Gran Canaria Big Band està immersa en la gira 20 aniversari que li portarà a actuar en grans festivals i sales: Festival de Jazz de Canàries, Festival de Jazz de València, Lanzarote, Tenerife, Fuerteventura, Madrid, Canàries Jazz Time, Teatre Cuyás, Auditori Alfredo Kraus,…..

Trompetes: Juan Ramón Martín, Natanael Ramos, Raúl Miguel, José Vicente Araña.
Trombons: Juan Bosco Arencibia, Obed García, Javier Navarro, Mario Quintana.
Saxòfons: Claudio Marrero, Alan Himar, Renato D´Aiello, Paco Peña, Néstor Ramírez.
Bateria: Javier Montero.Piano: Augusto Báez. Guitarra: Yul Ballesteros

Contrabaix: Carlos Meneses

Vídeo:
https://www.youtube.com/user/GranCanariaBigBand