junio 01 2016

Archie Shepp Quartet

Fecha: 03/07/2016

El saxofonista Archie Shepp és una de les grans icones de l’avantguarda del jazz dels anys seixanta. Posseïdor d’un llenguatge i una personalitat irresistibles i protagonista indiscutible de la revolució, tant musical com ideològica, de la comunitat negra durant eixa apassionant dècada, és conegut especialment per la seua música intensament afrocéntrica. Les seues composicions estan vinculades als moviments pro drets civils i a la llibertat expressiva del jazz, igual que succeïx altres coetanis seus com John Coltrane, Cecil Taylor, Don Cherry, Pharoah Sanders, Sun Ra, Albert Ayler, Max Roach i molts altres.

La tècnica de Shepp integra diversos elements heretats dels mestres del saxo tenor, des de Webster al seu mentor Coltrane, però d’acord amb la seua pròpia personalitat. El seu treball amb els estàndards i amb les seues pròpies composicions és sempre original. En este sentit se li pot comparar amb Sonny Rollins.

Les seues col·laboracions amb Cecil Taylor entre 1961 i 1962 ho van llançar a la fama, per a emprendre posteriorment una intensa trajectòria que dura fins als nostres dies. Té més de 75 discos gravats en el seu nom amb altres grans com els ja esmentats Coltrane, Taylor, Cherry, Sanders o Sun Ra, a més de Bill Dixon, Freddie Hubbard, Marion Brown, McCoy Tyner, Elvin Jones, Jimmy Garrison, Carla Bley, Paul Bley, Max Roach, Charlie Haden, Ron Carter, Lars Gullin, Tete Montoliu, Niels-Henning Orsted Pedersen, Cedar Walton, Bernard Purdie, Wilton Felder, Hank Mobley, Harold Mabern, Cornell Dupree, Bobby Hutcherson o Grachan Moncur III.

A finals dels seixanta va gravar The Way Ahead, que va suposar un punt d’inflexió en la seua carrera professional. Shepp va comptar per a la gravació amb Rom Carter al contrabaix, Grachan Mocur III al trombó, Jimmy Owens a la trompeta, Roy Haynes a la bateria i Walter Davis Jr. al piano. És un disc vitalista, menys lliure que els seus treballs anteriors i més arrelat en la tradició de la música negra. Hi mostra influències del gospel i el blues, camí que no abandonarà en el futur, però conservant sempre la seua llibertat formal i el seu peculiar so.
Considerat un intel·lectual del jazz –llicenciat en Dret i amb un diploma en Art Dramàtic–, sempre ha estat al servei de la docència: ha impartit classes per tot arreu, i actualment seguix en actiu amb tot el poder que li proporciona el seu personal i extraordinari so.

Un gran tòtem del jazz.

Archie Shepp Quartet
Palau de la Música, sala Iturbi.
Archie Shepp: saxo
Steve McCraven: bateria
Carl Henri Morisset: piano
Matyas Szandai: Contrabaix