junio 15 2016

Alessandro Cesarini Nyabinghi

Fecha: 09/07/2017

El contrabaixista Ales Cesarini ens proposa Nyabinghi, el seu debut discogràfic com a líder, una mirada a les diverses formes d’entendre la música, sense cap tipus de prejuís, des de la seua experiència en disciplines com la worldmusic o el reggae, fins a arribar d’una forma tangencial al jazz; de gran atractiu i plena de matisos.

Per a això introduïx la magnífica veu i el discurs del cantant Payoh Soul Rebel, el fil conductor d’este especial treball. A més, compta amb la participació de grans intèrprets del jazz a València, seduïts per este projecte, que donen forma a un producte realment suggeridor: Javier Vercher, que toca el saxo tenor, a banda de produir el disc des del seu Pannonnica Vintage Estudi Records, el pianista francés Baptiste Bailly, el baterista Pere Munuera i el percussionista David Gadea. Nyabinghi, un ritme ancestral africà usat per a resar, per a parlar amb el “Més Alt”, dóna nom a este projecte que ja és una realitat. Comença a forjar-se alguns anys abans de veure la llum a l’octubre de 2016.

Després de mitja vida recorrent escenaris de la geografia espanyola en un circuit professional, els músics que conformen este projecte fantasiegen a crear quelcom sense etiquetes ni prejuís, l’arrel del qual siga aquelles músiques que els unixen. Un repertori que els permeta continuar compartint vivències i gaudint junts en concerts.

Alessandro Cesarini, baixista afro-italià establit a Espanya (València),integrant principal del sextet, posseïx una llarga trajectòria professional que li ha permés col·laborar en una infinitat de projectes i multitud d’estils musicals, adquirint així un ampli bagatge musical que el situa com un dels músics més valorats del seu entorn.

Després d’aprendre dels projectes dels seus companys de professió amb els quals ha col·laborat durant dècades, Alessandro decidix donar forma al seu projecte personal. Per a això s’envolta de les persones que li han acompanyat en este viatge musical i vital des dels seus començaments fins  l’actualitat. PayohSoulRebel (Sergio León) cantant madrileny establit a València i Pere Munuera, baterista valencià, acompanyen a Ales en la formació Red Gold & Green així com en diversos projectes de Reggae i Jazz (Oldfashioneds, The X, etc.).

Entre ells s’ha desenvolupat una sinergia que ha desembocat en una infinitat de ritmes, melodies i lletres ara habituals en les jams i concerts. David Gadea, percussionista de World Music de la zona de la Safor, aporta la seua magia especial i el seu coneixement sobre ritmes procedents de terres llunyanes. Amb ell, Ales compartix diverses formacions també (Thaïs Morell o Nacho Pereda i Los Chatarreros del Amor).

A més de la formació del disc, són altres els amics i músics que han col·laborat en el mateix. Exemple d’això és Andrés Belmonte (Thaïs Morell i Nacho Pereda i Los Chatarreros del Amor), flautista que aporta la seua màgia en el tall “Tell Me” amb un minimalisme exquisidament bell. Baptiste Bailly, jove pianista francés que residix des de fa poc a València, aporta el seu elegant gust per les harmonies i la seua profunditat melòdica. Albert Palau, un dels pianistes més sol·licitat del panorama valencià, company íntim d’Ales en recorreguts musicals posa el seu granet d’arena en el tema “Love of mi Life” junt amb Voro Garcia, gran trompetista valencià de jazz de qui destaca la seua habilitat amb els arranjaments. En la percussió, Borja Barrueta també va tindre a bé deixar part del seu art en el disc. I Mariano Steimberg, baterista argentí i company d’Ales com a base de dues de les jams més conegudes de la ciutat, participa en diverses gravacions d’estudi.

En definitiva, Nyabinghi és la suma de les experiències vitals de diferents persones que acostumen des de fa anys a tocar juntes compartint professió, passió i amistat.

Tots els temes han sigut compostos per Alessandro Cessarini i PayohSoulRebel amb la inestimable ajuda del guitarrista Santiago Peláez en els temes “Afro Dub” i “Bui”. Nyabinghi ha sigut produït i arreglat per Javier Vercher en el màgic món de Pannonica Vintage i mesclat analògicament en Supertrone Recording Studios, masteritzat per Pablo Schuller i llançat sota l’hospici de Sedajazz Rècords.

Nyabinghi és ritme, és música, és groove, és l’obsessió pel loop, l’hipnòtic i l’inclassificable.

Vídeo: